Afval
Sinds de jaren vijftig is het aantal kilo afval per persoon in Nederland bijna verviervoudigd1. Als afval niet goed verwerkt wordt, heeft het ernstige gevolgen voor onze omgeving. Het veroorzaakt lucht-, water- en bodemvervuiling die planten, dieren en mensenlevens in gevaar brengt. Gelukkig gaan we in Nederland steeds beter met ons afval om, maar er is zeker ruimte voor verbetering!
Van de 500 kg afval die we gemiddeld per persoon per jaar produceren2, wordt zo’n 60% gescheiden ingeleverd, waardoor het gerecycled kan worden. Daarmee doen we het relatief goed in de wereld, maar het doel van een circulaire economie in 2050 is nog zeker niet behaald.
Inhoud
Afval scheiden
Alleen als afval op de juiste manier gescheiden wordt, kan het gerecycled of gecomposteerd worden. Dat levert niet alleen minder vervuiling en broeikasgassen op, maar zo zijn er ook minder nieuwe grondstoffen, geld en energie nodig om producten te maken.
Dit zijn de belangrijkste tips om op de beste manier afval te scheiden:
-
- Gebruik de Afvalwijzer om zorgvuldig elk type afval op de juiste manier te scheiden. Let er op dat je de materialen die niet bij elkaar horen zorgvuldig scheidt.
- Gebruik een doorzichtige vuilniszak voor plastic, drinkpakken en blikken. Zo kan de afvalverwerker makkelijker zien of er geen onjuist gesorteerd afval in de zak zit.
Afvalwijzer
Kom precies te weten hoe je afval het beste moet scheiden met de afvalwijzer. Bekijk de categorie en zie welk afval waar thuis hoort. Zo spaar je het milieu én uiteindelijk zelfs je portemonnee. De milieubelasting gaat namelijk omlaag wanneer er meer gerecycled wordt.
Afval voorkomen
Er is maar één ding beter dan recyclen, en dat is afval voorkomen. Met de volgende tips veroorzaak je eenvoudig een stuk minder afval:
-
- Voorkom voedselverspilling. We gooien jaarlijks in Nederland 700 miljoen kilo voedsel in de afvalbak. Dit kost de gemiddelde Nederlander zo'n € 140,- per jaar. Met enkele simpele tips, koop, kook en bewaar je slimmer en voorkom je verspilling. Lees meer over het voorkomen van voedselverspilling >
-
- Plak een Nee-Nee of Nee-Ja-sticker op je brievenbus. Zo bespaar je meer dan 1000 folders per jaar. Bij je gemeente kun je er gratis een ophalen of je kunt er een kopen op neeneeneeja.nl. Als je toch reclame wilt kijken, kun je je abonneren op de nieuwsbrief of de website bezoeken van de winkel. Lees meer over reclame >
-
- Deel, huur en leen spullen die je niet zo vaak gebruikt. (Elektrisch) gereedschap, boeken, campers en misschien zelfs je auto kun je prima delen, huren of lenen. Je kunt het regelen met vrienden of familie, of gebruik maken van een van de online platforms. Lees meer over delen, huren en lenen >
-
- Repareer je spullen. De meeste spullen, zoals elektrische apparaten, fietsen en kleding kun je vrij eenvoudig een nieuw leven geven door ze te repareren. Doe het zelf, bezoek een Repair Cafe of huur een reparateur in. Lees meer over repareren >
-
- Ga voor tweedehands. Via het internet of een kringloopwinkel kun je jouw oude spullen een nieuw leven geven, of zelf aan mooie nieuwe spullen komen. Zo hoeft er niets nieuws geproduceerd te worden en voorkom je afval.Lees meer over tweedehands winkelen >
-
- Drink uit je eigen beker. Dit scheelt vele plastic bekertjes en flesjes en soms krijg je zelfs korting in de winkel als je je eigen beker of fles meebrengt. Je eigen water meenemen is 500 keer goedkoper dan een flesje water kopen en veel beter voor het milieu.
-
- Werk zo veel mogelijk digitaal. Als je toch iets moet printen, gebruik dan beide kanten van het papier, of zelfs twee pagina's per kant.
-
- Gebruik oplaadbare batterijen. Ze kosten iets meer, maar na zo'n 6 keer opladen heb je de aanschaf van de batterijen en oplader alweer terugverdiend. Zo bespaar je veel onnodig afval, én geld.
-
- Neem altijd een herbruikbare tas mee als je gaat winkelen. Zo hoef je nooit een plastic tasje aan te nemen. Papieren tasjes zijn soms zelfs slechter voor het milieu dan plastic, dus vermijd deze ook.
-
- Gebruik wasbare luiers. Zo kun je meer dan 250 kilo aan luierafval besparen per jaar.
Verpakkingen
Verpakkingen zijn meestal nuttig zijn om producten beschermen en voedsel langer houdbaar te maken. Toch hebben ze een grote milieu impact en veroorzaken ze 20 procent van ons afval. Met de volgende tips kun je jouw verbruik van verpakkingen terugdringen:
-
- Vermijd onnodige verpakkingen. Neem in de winkel bijvoorbeeld geen plastic of papieren tasjes aan. En koop geen producten die onnodig of overmatig verpakt zijn, zoals een verpakte banaan of avocado.
-
- Kies voor verpakkingen met grotere hoeveelheden zolang je deze opmaakt. Deze bevatten in verhouding minder verpakkingsmateriaal. Moet je te veel weggooien? Kies dan voor kleinere verpakkingen. Voedselverspilling is namelijk slechter voor het milieu dan een beetje extra verpakking.
- Kies voor flesjes met statiegeld wanneer je bier drinkt.
Deel deze EcoTip
– over de schrijver –
Florian Meeuwsen
Compenseer je uitstoot
door bomen te planten
Het is nog nooit zo essentiëel geweest een positieve bijdrage te leveren aan het klimaat. Bomen planten is volgens wetenschappers een van de beste manieren om klimaatverandering tegen te gaan. Dus word vandaag nog CO2-neutraal!