Afvalwijzer

Door afval goed te scheiden wordt er zo min mogelijk verbrand en zo veel mogelijk gerecycled. Maar voor sommig afval is het niet altijd duidelijk in welke bak het moet. Met de afvalwijzer wordt het eenvoudig al het afval op de juiste manier te scheiden.

Inhoud

Welk afval gooi je waar weg?

Twijfel je soms of je jouw afval wel in de juiste bak doet? Zie hier precies welk afval op welke manier gescheiden moet worden:

Bioplastics zijn gemaakt van plantaardig materiaal, zoals aardappels, suikerbiet of mais. Maar het meeste bioplastic mag toch niet bij het gft-afval omdat ze te langzaam composteren of niet bijdraagt aan de compost. Alleen zakken van bioplastic die je in je gft-bak gebruikt met het OK compostlogo of het Kiemplantlogo mogen bij het gft-afval.
Al het andere bioplastic met het OK Compostlogo, Kiemplantlogo of de woorden composteerbaar, biologisch afbreekbaar, biodegradable of oxo-degradeerbaar moeten bij het restafval en niet bij het plastic of gft-afval. Gooi het bioplastic ook nooit op je eigen composthoop of op straat of in de berm, omdat de temperatuur daar te laag is om het te laten composteren.

Iedere gemeente regelt zelf hoe de lege drinkpakken, het plastic en blik wordt ingeleverd. Het kan in een doorzichtige zak of bak worden opgehaald, of je moet het zelf brengen. Ook bepalen ze welke metalen verpakkingen er in mogen, maar dit mag in ieder geval:

 • Lege conservenblikken (soep, knakworst, groente, vis, kattenvoer, etc. maar hoeft niet schoon te zijn)
 • Lege drankblikjes (frisdrank, bier, etc.)
 • Metalen doppen en deksels
 • Aluminium bakjes en schaaltjes

Soms laat een gemeente meer metalen verpakkingen toe. Maar meestal gaan lege spuitbussen en verfblikken bij het restafval. Als er nog verf or chemicaliën in zitten dan moet het bij het klein chemisch afval (kca).

Grotere metalen spullen zoals fietsen en pannen kun je als ze nog goed zijn naar de kringloop geven. Anders kun je ze naar de gemeentelijke milieustraat brengen waar een speciale bak voor metaal staat. Al het metaal mag daar in.

Sommig metaal kan je nog geld opleveren bij een oud-ijzerhandel of schroothandelaar, zoals koperen of loden leidingen en zinken dakgoten. Maar je kunt ze ook gewoon inleveren bij de milieustraat.

In vrijwel alle gemeenten kun je drinkpakken, zoals die van melk, yoghurt, vla, sap, saus en soep, inleveren met de plastic verpakkingen (het pmd afval). De ene gemeente haalt het op, bij de andere breng je het zelf naar de inzamelbak. Controller daarom bij je eigen gemeente hoe het geregeld is.

Zo maak je de recycling van drinkpakken makkelijker:

 • Gebruik thuis een grote bak voor de plastic of metalen verpakkingen en drinkpakken (pmd-afval) en een kleine bak voor het restafval. Het pmd-afval neemt namelijk het meeste ruimte in en als je goed scheidt houd je weinig restafval over.
 • Knijp yoghurt- en vlapakken goed uit, zodat ze makkelijker gerecycled kunnen worden.
 • Vouw de drinkpakken klein op zodat ze zo min mogelijk ruimte innemen en je zak minder snel vol raakt.
 • Schroef de dop weer op het pak, zodat de inhoud niet lekt en het afval niet vervuilt.

De meeste nog werkende elektrische apparaten kun je het beste verkopen of aan de kringloopwinkel geven. Alleen oude koelkasten of vriezers en wasdrogers kun je beter laten recyclen omdat ze veel meer stroom verbruiken dan een nieuw model. Verkoop ze daarom niet en geef ze ook niet weg.

Grote en kleine apparaten kun je naar het afvalscheidingsstation of de milieustraat van de gemeente te brengen, maar er zijn meer plekken:

Grote apparaten

Dankzij de oud-voor-nieuw-regeling kun je een oud apparaat gratis inleveren in de winkel als je een vergelijkbaar apparaat koopt. Dit kan zelfs als je het op internet koopt. 

Vervolgens wordt het apparaat milieuvriendelijk verwerkt en gerecycled voor zo ver dat kan.

Kleine apparaten

Als je apparaat niet niet langer, breder of dikker dan 25 cm is kun je deze op veel meer plekken inleveren. Let er op dat je ook de snoeren, elektronische accessoires en opladers inlevert.

Bij grote elektronicawinkels met meer dan 400 vierkante meter vloeroppervlak kun je ze inleveren zonder dat je iets nieuws hoeft te kopen.

Daarnaast zijn er vele inleverpunten bij 3000 andere grote winkels zoals supermarkten en bouwmarkten. Deze inleverpunten vind je op wecycle.nl.

 

Van groente- fruit en tuinafval kan compost en biogas gemaakt worden als het apart wordt ingeleverd. Gooi het daarom in de groene gft-bak.

Het beste kun je het gft-afval in een kleine bak doen die je het liefst elke dag of om de dag leegt in de grote gft-bak. Zo voorkom je stank in huis. Vlees en visresten kun je eventueel verpakken in een krantenpagina en in ofwel de groene of grijze bak gooien, welke ook maar het eerst geleegd wordt.

De grote gft-bak kun je het beste niet in de zon plaatsen en regelmatig laten legen. Daarnaast kun je hem af en toe schoonmaken met eventueel groene zeep of soda. Zo voorkom je maden. 

Als je geen gft-zak gebruikt kun je onderin de bak je een krantenpagina leggen, zodat niet blijft plakken.

Zorg ervoor dat het afval zo droog mogelijk is voordat je het in de groene bak gooit. Laat bijvoorbeeld etensresten uitlekken en gras een dag drogen als je het gemaaid hebt. 

Wat mag er wel en niet bij het gft-afval?

Keukenafval

Bij het gftNiet in bij het gft
Groente- en fruitresten en schillenVerpakkingen van welk materiaal dan ook
Etensresten (gekookt of ongekookt)Alles van plastic, inclusief tassen en zakken
Eieren, vis, vlees (botjes en graten mogen ook)Drankpakken van bijvoorbeeld zuivel of vruchtensap
ZuivelproductenOlie en frituurvet
Jus en gestold bakvetKoffiepads, -cups en theezakjes
Koffiedik en losse thee (papieren filter mag ook)Kauwgom
Aardappelen en aardapelschillen, brood, deeg, pasta, rijst
Chocolade, koekjes, noten(doppen), zaden, pitten, snacks, snoep
Eierschalen, (mossel)schelpen

Tuinafval (fijn)

Bij het gftNiet in bij het gft
Planten en bloemenAardewerk, bloem- en plantenpotten
Klein snoeiafval, bladeren, gemaaid grasGrind, steen(tjes), grond, klei, zand
Takken, stammetjes, stronken (als het met een snoeischaar geknipt kan worden)Bestrijdingsmiddelen, hydrokorrels, kunstmest, worteldoek
Tuin- en potgrondBalken,timmerhout
Metaal

Huisdier afval

Bij het gftNiet in bij het gft
Strooisel (hooi, stro, zaagsel) voor kleinere knaagdieren als cavia’s, hamsters en konijnen (inclusief poep)Poep en mest van grotere dieren als honden, katten, koeien en paarden
Dierenvoer (overblijfselen)Dode dieren of slachtafval
Kattenbakvulling en vogelkooizand
Haren, pluizen

Overig niet toegestaan bij gft

Niet in bij het gft
Glas
Metaal
Grote hoeveelheden papier en karton
Verpakkingen en producten van plastic, composteerbaar plastic en bioplastic
Textiel
Kurk
Verpakkingen en producten van natuurlijke materialen als plantenpotten, bakjes, borden, bestek en rietjes van bamboe, hout, kokos, palmblad, mais, (suiker)riet of stro
As, kool van barbecue, haard, kachel, rookwaar
Tabak, filters, sigaretten, sigaren, peuken
Incontinentiemateriaal, luiers, maandverband, tampons
Stofzuigerzakken (en inhoud)
Medicijnen, pleisters, verband
Stickers (ook die op fruit)
Koffiebekers

Glas kan oneindig vaak worden gerecycled en het bespaart veel energie en grondstoffen. Toch is niet elk glas is hetzelfde. Alleen verpakkingsglas zoals glazen potten en flessen mogen in de glasbak. Ander glas, vuurvast glas en kristal zoals schalen, (wijn)glazen, vazen en sierflessen horen bij het restafval omdat ze een hoger smeltpunt hebben. Spiegels en vensterglas kun je kwijt bij een glashandel of de milieustraat.

Je hoeft de flessen en potten niet schoon te wassen, maar zorg ervoor dat ze zo veel mogelijk leeg zijn door bijvoorbeeld een flessenlikker te gebruiken. Thuis wassen kost namelijk meer energie dan in de afvalverwerking.

Metalen deksels en doppen mogen ook gewoon mee in de glasbak. Plastic deksels moeten bij de plastic verpakkingen.

Soms zijn er aparte bakken voor wit, groen en bruin glas en gebruik die dan ook. Rood en blauw glas mag dan bij het groene glas. Zo is er minder energie nodig bij de recycling.

Wat mag er wel en niet in de glasbak? 

In de glasbakNiet in de glasbak
Verpakkingsglas, zoals flessen en potten.Aardewerk
Kleine verpakkingsflesjes en -potjes van bijvoorbeeld parfum, crème, kruiden, babyvoeding, etc.Drinkglazen
Glas van (foto)lijsten
Glazen schalen
Hittebestendig of vuurvast glas (voor de oven)
Kristalglas
Lampen
Opaal glas (wit ondoorzichtig glas)
Spiegelglas
Vazen en sierflessen
Vensterglas

 

Als je afval hebt dat te groot is voor een vuilniszak, zoals oude meubels, tapijt of matrassen kun je het in veel gemeenten laten ophalen door te bellen met de gemeente en een afspraak te maken. Daarnaast kun je het altijd zelf naar de milieustraat of het gemeentelijke afvalbrengstation brengen. Wat geschikt is wordt vervolgens gerecycled en de rest wordt in afvalenergiecentrales verbrand.

Als je het grofvuil op straat zet, zorg er dan voor dat het buurtgenoten niet in de weg zit en er geen los vuil op straat terecht komt.

Let op: Puin, bouwmateriaal en asbest hoort niet bij het grofvuil. Daar gelden aparte regels voor.

Voor boomstronken en takken kun je bij de gemeente vaak een aparte afspraak maken.

Grote apparaten mogen wel bij het grofvuil, maar kun je net zo goed (gratis) laten ophalen als je een nieuwe laat bezorgen.

Kleding, tassen, schoenen en ander textiel kun je naar een kringloopwinkel of tweedehandswinkel brengen, of in een textielbak doen. Als het nog goed is, wordt het hergebruikt, is het niet meer draagbaar dan wordt het gerecycled tot isolatiemateriaal, poetslappen of zelfs nieuwe stoffen.

Als je iets in de textielbak gooit, moet het schoon en droog zijn, maar niet per se heel. Het mag gescheurd en versleten zijn, zelfs als er op de bak staat dat dit verboden is, omdat dit landelijk is afgesproken. Vervolgens doe je de kleding in een plastic zak en maak je deze goed dicht zodat er geen vocht bij kan. 

Wat mag in de kledingbak?

In de kledingbakNiet in de kledingbak
Accessoires: (strop)dassen, handschoenen, hoeden, petten, riemen, tassenDekbedden, kussens en matrassen (grofvuil)
Beddengoed: dekbedhoezen, dekens, lakens, slopen Kleren met olie- of verfvlekken (restafval)
Gordijnen, vitrageMatten, tapijt, vloerbedekking (grofvuil)
Handdoeken, tafellakens, theedoeken, servetten, washandjesNatte kleding, textiel en schoenen (moeten eerst drogen)
Kleding (inclusief zwemkleding en ondergoed)Vulling van speelgoed of kussens (restafval)
Knuffels (als ze schoon zijn)Breigaren (restafval)
Lappen, poetsdoeken en vodden
Schoenen (samengebonden per paar)
Sokken en kousen

Onder het klein chemisch afval vallen vele soorten gevaarlijk afval, zoals verf, spaarlampen, medicijnen, etc. Een groot deel van de schadelijke stoffen kan hergebruikt worden als je het op de juiste manier inlevert. Maar als je gevaarlijke stoffen gewoon bij het restafval doet, brengt het vuilnismedewerkers in gevaar en vervuil je de lucht, bodem of het grondwater als het verbrand of gestort wordt.

Het klein chemisch afval (kca) kun je inleveren bij het afvalscheidngsstation of de milieustraat in je gemeente. Bij de apotheek waar je medicijnen of injectienaalden gehaald hebt kun je deze ook inleveren. Batterijen, tl-buizen en spaarlampen kun je ook in daarvoor bestemde bakken doen bij bouwmarkten en vele winkels.

Lege verpakkingen waarin kca zat moeten bij het restafval en niet bij het kca of de plastic verpakkingen.

Wat mag er bij het klein chemisch afval?

Bij het kcaNiet bij het kca
Batterijen en accu’sAmmonia, spiritus
Benzine, motorolie, afgewerkte olie, remolie, oliefiltersArmaturen van lampen
BestrijdingsmiddelBalpennen, viltstiften
Etsvloeistof (salpeterzuur, zwavelzuur)Bleekwater, ontsmettingsmiddel
Fotofixeermiddel, foto-ontwikkelaarCd’s, diskettes
Gootsteenontstopper (vloeibaar)Cosmetica
InjectienaaldenFoto’s en dia’s
KwikschakelaarFotostopbad en negatieven
KwikthermometerGeverfd of verduurzaamd hout
LampenolieHalogeenlampen
MedicijnenKoper- en zilverpoets
PetroleumNagellak en nagellakremover
Spaarlampen, tl-lampen en ledlampenSnelontkalker
Verf, lak, beitsSpuitbussen (leeg)
Verfproducten zoals afbijtmiddel, terpentine, thinner, verfverdunner, kwastreiniger, kwastontharder, wasbenzine, etc.Lege verfblikken, kwasten met uitgeharde verf, lege flessen van terpentine enz.
ZoutzuurVideobanden en cassettebandjes
Vlekverwijderaar

Let op: het kca-logo dat aangeeft of iets bij het kca hoort is afgeschaft. Je vindt het nog op sommige producten, maar als je het niet vindt kan het product nog steeds bij het kca horen.

Batterijen zijn belangrijk om apart in te leveren omdat ze goed te recyclen zijn en sommige zware metalen als cadmium, kwik en lood schadelijk zijn als ze in de natuur of bij de verbranding vrijkomen. Zo hoeven er ook geen nieuwe stoffen als nikkel, kobalt en koper uit mijnen gehaald te worden, wat in vele (ontwikkelings)landen slecht is voor mens en milieu.

Hoe lever ik batterijen in?

Bewaar de lege batterijen op een vaste plek en gooi ze niet bij het restafval. Lever ze vervolgens in bij een van de vele inleverbakken bij winkels die je kunt vinden via legebatterijen.nl. Vele supermarkten hebben zo’n bak, dus je kunt ze eenvoudig meenemen bij het boodschappen doen.

Let op: ook knoopcelbatterijen (platte batterijen die op een knoop lijken) die je in sommige horloges, fietslampen en gehoorapparaten vindt horen apart ingeleverd te worden als batterij.

Kleine apparaten zoals oude mobieltjes kun je met batterij en al naar een inzamelbak voor elektrische apparaten brengen. Je vindt de inleverplekken via wecycle.nl.

Papier kan uitstekend gerecycled worden tot nieuw papier. Het is daarom goed om het apart in te leveren, want bij het restafval wordt het alleen verbrand.

Voordat je grote kartonnen dozen inlevert kun je ze in stukken scheuren zodat ze de papierbak niet blokkeren. Daarnaast kun je het plastic omhulsel van bijvoorbeeld tijdschriften er eerst afhalen. Het papier moet schoon en droog zijn, maar enkele nietjes, paperclips of kunststofvensters van enveloppen zijn toegestaan. Geplastificeerd papier en drinkpakken niet.

Het belangrijkste is dat je de juiste materialen bij het oudpapier doet, kijk daarvoor in de onderstaande tabel.

Wat mag er wel en niet bij het oud-papier?

In de oud-papierbakNiet in de oud-papierbak
Boeken en brochures (inclusief kaft)Behang (zowel papier als vinyl)
Cadeaupapier en inpakpapierBakpapier en andere soorten vetvrij papier
EierdozenDiepvriesverpakkingen met plastic laag aan de binnenkant
Enveloppen, zowel papier als karton (inclusief venster)Drinkpakken
Folders en reclamedrukwerk (verwijder plastic folie)Enveloppen met bubbeltjesplastic
Gidsen, brochures en catalogussenFoto’s
GolfkartonGeplastificeerd papier en karton (als je het niet goed kunt scheuren is het geplastificeerd). Als alleen de kaft geplastificeerd is, kun je de binnenpagina’s wel bij het oud-papier doen.
Kartonnen dozenIncontinentiemateriaal, luiers, maandverband, tampons, etc.
Kartonnen opvulling in verpakkingsdozenKartonnen koffiebekers (omdat ze een laag van was of plastic hebben)
KassabonnenKoffiefilters
Kopieer- en printpapier (met nietjes mag ook)Kopieer- en printpapier (nietjes mogen ook)
KrantenPapieren broodzakken
Papieren tassen en zakkenPizzadozen, taartdozen en ander papier met vervuiling door voedsel.
Post-itsRingbanden en ordners (als ze een plastic kaft of klem hebben)
Schrijfpapier en tekenpapier (met metalen spiraalband mag ook)Steenpapier, luxepapier gemaakt van krijt en plastic
Tijdschriften (met nietjes mag ook)Stickervellen
ToegangskaartjesThermisch papier
Wc-rolletjes en schoon keukenpapier, servetten en wc-papier.Zelfklevende etiketten

In de meeste gemeenten kun je plastic verpakkingen gescheiden inleveren. Zo kunnen er vele nieuwe dingen van gemaakt worden en wordt het niet of nauwelijks verbrand.

Meestal kun je drinkpakken en metalen verpakkingen in dezelfde doorzichtige zak doen als het plastic. Voor deze zak wordt vaak de afkorting pmd of pbp gebruikt.

De plastic verpakkingen moeten leeg, maar niet per se schoon zijn. Je hoeft ze dus niet af te wassen. Stop alleen verpakkingen in de zak en geen ander plastic materiaal en kies voor een doorzichtige zak zodat hij niet verward wordt met de grijze zak voor het restafval.

Wat mag er wel en niet in de zak?

In de volgende tabel kun je zien welk plastic je wel en niet in de zak mag doen:

Bij het plastic in de PMD-zakBij het restafval
Plastic bakjes en bekers voor bijvoorbeeld yoghurt, kwark, vlees, fruit, etc. (maar niet die gemaakt van schuim)Fruit netjes van bijvoorbeeld sinaasappelen, citroenen en limoenen
Hard plastic verpakkingenVerpakkingen van PCV
Plastic flessenPiepschuim
Cellofaan (zacht plastic wat om wc-papier, bloemen, groente, brood, etc. zit)Verpakkingen van bioplastic met Kiemplantlogo
Plastic tassenVerpakkingen die groter zijn dan 5 liter
Plantenpotjes
Verpakkingen van chemische middelen, zoals lege flessen terpetine of gootsteenontstopper.
Plastic met een laagje metaal zoals bij koffiepakken en chipszakken, kauwgom, etc. mogen in de PMD-zak maar worden automatisch eruit gehaald en verbrand. Je kunt deze dus ook bij het restafval inleveren.

Zit er een aluminium dekseltje op de yoghurt of slagroombeker? Haal deze er dan af en doe deze apart in de zak.

Let op!

Is het plastic afval heel klein en geen verpakking? Dan moet het bij het restafval. Is het plastic afval heel groot, zoals kapot speelgoed of een tuinstoel, dan moet het naar de milieustraat gebracht worden.

Voor het milieu is afvalscheden essentieel, maar als het niet gescheiden kan worden moet het bij het restafval. Twijfel je of iets gescheiden moet worden of niet? Zoek het dan op of doe het bij het restafval zodat het gescheiden afval niet vervuild raakt en gerecycled kan worden.

Het restafval belandt in een verbrandingsoven en wordt minder milieuvriendelijk verwerkt dan het gescheiden afval. Enkele dingen worden er van tevoren nog uitgehaald en vervolgens wordt het verbrand en omgezet in energie. Vervolgens wordt een half procent van het totale afval gestort op de vuilnisbelt.

Veelvoorkomende twijfelgevallen

AfvalsoortAfvalbak
Bioplastic met OK Compostlogo of KiemplantlogoRestafval
Botjes en vleesrestjesGft-bak
Cd-hoesjes, videobanden, cassettebandjesRestafval
Chipsbus (zoals bij ‘Pringles’)Restafval
ChipszakPlastic
KattenbakvullingRestafval
Luiers (vies, wegwerp)Restafval
PizzadoosVieze doos bij het restafval, schone doos bij oudpapier
TheezakjesRestafval

Als je bouwafval overhoudt bij het verbouwen of klussen is het voor het milieu het beste dit te hergebruiken, doorverkopen of te weg te geven. Wat overblijft kun je gescheiden inleveren bij de milieustraat. Het is dus goed zorgvuldig te slopen zodat je zo min mogelijk bouwafval creëert en grondstoffen voor nieuw bouwmateriaal bespaart.

Bouwmaterialen hergebruiken

Het helpt om zorgvuldig te slopen en alles apart te leggen wat je kunt hergebruiken, bewaren, verkopen of weggeven. Deze bouwmaterialen en spullen zijn meestal goed te hergebruiken:

 • Aanrechtbladen
 • Badkuipen, douchebakken, toiletpotten en wastafels
 • Dak-, vloer- houten en stalen balken
 • Dakpannen, dakleien
 • Deuren
 • Funderingen (bij plaatselijke herbouw)
 • Houten vloeren
 • Inbouwapparatuur
 • Keukenkasten
 • Kozijnen
 • Kranen
 • Radiatoren
 • Ramen
 • Tuintegels

In de meeste gevallen is hergebruik goed voor het milieu, maar de milieuwinst gaat verloren als de kwaliteit niet goed is en je het snel weer moet vervangen. Ook als je ramen, deuren of kozijnen hebt die minder goed isoleren gaat veel warmte verloren en is het beter het glas en/of kozijn te vervangen.

Bouwmaterialen inleveren

Controleer van tevoren op de website van je gemeente hoe je het bouwmateriaal het beste kunt inleveren. Sommig bouwmateriaal moet namelijk gescheiden aangeboden worden en soms mag je het ook gemengd aanleveren. Sommige gemeentes bieden zelfs gratis boedelbakken of bakfietsen aan. Maar let altijd op dat je de auto of boedelbak niet te zwaar belast.

Bij een doe-het-zelfwinkel kun je afval- en puinzakken kopen. Ook kun je voor hoeveelheden tot 1,3 m3 een bulk of bigbag bestellen. Voor grotere hoeveelheden kun je het beste een container huren.

Als idee voor het scheiden kun je letten op de volgende categorieën (maar controleer het bij je gemeente):

 • Elektrische apparaten
 • EPS (piepschuim)
 • Gips (gipsplaten en pleister of stucmateriaal)
 • Grof tuinafval
 • Grond
 • Hout: let op of het A-, B- of C-hout is.
 • Matrassen (droog)
 • Papier / karton
 • Schoon puin
 • Textiel
 • Vlakglas

Pas op met asbest

Het verwijderen van asbest is zeer gevaarlijk voor je eigen gezondheid en die van mensen in je omgeving als het niet veilig gebeurt. In een ouder huis kan het op vele plekken aanwezig zijn, bijvoorbeeld: oude gevelplaten, golfplaten, vensterbanken, vloerzeil, etc.

Als je asbest wilt verwijderen moet altijd eerste melden bij je gemeente. Zij laten dan weten of je het zelf mag verwijderen of dat een bedrijf het moet doen.

In Nederland spoelen we veel door het riool wat daar eigenlijk niet voor bedoeld is. Dit belast het riool, kan afvoerbuizen verstoppen en kost de samenleving extra geld.

Wat door het toilet mag is vrij simpel:

 • Wc-papier
 • Vochtig toiletpapier waar het logo van een toilet op staat (zonder kruis erdoor)
 • Poep en plas

Door zowel het toilet als de gootsteen mag ook:

 • Water met schoonmaakmiddel
 • Dranken en vloeibare restjes eten zoals saus en soep

Dit mag niet door het toilet:

 • Babydoekjes
 • Billendoekjes
 • Chemicaliën die bij het klein chemisch afval horen
 • Make-up remover doekjes
 • Medicijnen
 • Olie en frituurvet: dit kun je gescheiden inleveren in een lege plastic fles of melkpak in een speciale bak bij de supermarkt kringloopwinkel of milieustraat, zie de locaties op frituurvetrecyclehet.nl. Kleine restjes kun je met keukenpapier uit de pan verwijderen en bij het gft doen.
 • Schoonmaakdoekjes
 • Snoetenpoetsers
 • Terpetine
 • Vaste etensresten
 • Verf
 • Zakjes met hondenpoep (ook niet in het riool)
 • Zoutzuur

Kijk voor meer informatie op riool.info.

Twijfel je toch nog over in welke bak bepaald afval moet? Ga dan naar afvalscheidingswijzer.nl en gebruik de app van de overheid.

Deel deze EcoTip

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

– over de schrijver – 

Florian Meeuwsen

Florian Meeuwsen

Florian Meeuwsen behaalde zijn master Global Health aan de Universiteit van Maastricht. Na zijn studie werkte hij enkele jaren als project manager bij ELIV in Taipei, een organisatie gericht op het verhelpen van armoede en sociale problemen in kleinere lokale gemeenschappen in Azië. Daar raakte Florian steeds meer geïnteresseerd in de relatie tussen de mens en de aarde en de impact van klimaatverandering. Uit die combinatie van studie, werkervaring en de wens een positieve bijdrage te kunnen leveren aan het tegengaan van de klimaatverandering, ontstond Alive to Earth.

Compenseer je uitstoot
door bomen te planten

Het is nog nooit zo essentiëel geweest een positieve bijdrage te leveren aan het klimaat. Bomen planten is volgens wetenschappers een van de beste manieren om klimaatverandering tegen te gaan. Dus word vandaag nog CO2-neutraal!