Verpakkingen

Verpakkingen zijn meestal nuttig zijn om producten beschermen en voedsel langer houdbaar te maken. Toch hebben ze een grote milieu impact en veroorzaken ze 20 procent van ons afval. Ontdek hoe je zo duurzaam mogelijk met verpakkingen omgaat.

Inhoud

Tips om duurzame verpakkingen te kiezen

Welk verpakkingsmateriaal is het beste?

Er bestaan helaas niet zo veel duidelijke antwoorden over welk verpakkingsmateriaal het beste voor het milieu is. Er spelen vele factoren mee, zoals gewicht, CO2-uitstoot, land- en watergebruik, bescherming van het product, recyclebaarheid, etc. Daarnaast kan de manier waarop het geproduceerd is flink verschillen tussen fabrikanten.

Veel mensen denken bijvoorbeeld dat papier milieuvriendelijker is dan plastic. En het klopt dat het minder CO2-uitstoot veroorzaakt per kg. Maar er is meer land nodig voor de productiebossen, er is meer materiaal nodig voor dezelfde sterkte, het gaat minder lang mee en maakt veel producten minder lang houdbaar.

Om deze reden kun je het beste rekening houden met bovenstaande tips en vervolgens gewoon kiezen voor de producten die je het liefst koopt. Het belangrijkste is dat je niet onnodig te veel koopt en de verpakkingen achteraf op de juiste manier gescheiden weggooit. 

Deel deze EcoTip

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

– over de schrijver – 

Florian Meeuwsen

Florian Meeuwsen

Florian Meeuwsen behaalde zijn master Global Health aan de Universiteit van Maastricht. Na zijn studie werkte hij enkele jaren als project manager bij ELIV in Taipei, een organisatie gericht op het verhelpen van armoede en sociale problemen in kleinere lokale gemeenschappen in Azië. Daar raakte Florian steeds meer geïnteresseerd in de relatie tussen de mens en de aarde en de impact van klimaatverandering. Uit die combinatie van studie, werkervaring en de wens een positieve bijdrage te kunnen leveren aan het tegengaan van de klimaatverandering, ontstond Alive to Earth.

Compenseer je uitstoot
door bomen te planten

Het is nog nooit zo essentiëel geweest een positieve bijdrage te leveren aan het klimaat. Bomen planten is volgens wetenschappers een van de beste manieren om klimaatverandering tegen te gaan. Dus word vandaag nog CO2-neutraal!