Inhoud
Duurzame tips voor je huisdier
Er zijn twee keer zoveel huisdieren in Nederland als mensen. De voeding, verzorging, spullen en uitwerpselen van huisdieren veroorzaken ongeveer 1% van onze landelijke broeikasgassen. Dat klinkt misschien als niet zo veel, maar het maakt zeker een verschil. Met de volgende tips kun je de impact op het milieu echter flink verlagen, zonder je zorg voor hen te verminderen.
Inhoud
Algemene tips
Kies bewust voor je huisdier
Een huisdier kan fantastisch zijn, maar er komt ook zorg en verantwoordelijkheid bij kijken. Het is daardoor zeker niet ongebruikelijk dat mensen na een tijdje spijt hebben waardoor er jaarlijks tienduizenden huisdieren naar het asiel worden gebracht.
Het is daarom het beste om een dier uit het asiel te adopteren en er niet een uit een nieuw nest te halen. Wat ook goed kan zijn is om eerst een dier een week op proef te nemen van een kennis of van een asiel als dat toegestaan is. Zo weet je zeker of het bij je past.
Voer
Het voer van huisdieren heeft veruit de grootste milieu-impact. Kleinere huisdieren en vegetariërs als hamsters en konijnen veroorzaken een lagere uitstoot dan grotere vleeseters als honden en katten. Dit hoeft je keuze voor een huisdier zeker niet te beïnvloeden, maar voor sommigen is dit misschien een extra factor in de beslissing.
Het is in ieder geval belangrijk voor het milieu niet te veel voer te geven. Daarnaast heeft naar schatting 35% van de huisdieren overgewicht1 en hiermee vermijd je dat voor jouw huisdier.
Spullen
In vergelijking met voer hebben spullen voor je huisdier weinig impact. Maar een tip om ook spullen zo duurzaam mogelijk aan te schaffen is om tweedehands spullen te kopen. Veel spullen zijn vaak nog in prima staat en zo hoeft er niet iets nieuws geproduceerd te worden. Ook is het goed als je nieuwe spullen koopt om te kijken waar het vandaan komt. Hoe dichterbij hoe beter.
Daarnaast kun je voor bijvoorbeeld een hok ongeïmpregneerd hout nemen met het FSC-keurmerk, met verf of beits op waterbasis. Als laatste tip is het natuurlijk altijd goed te kijken of je het werkelijk nodig hebt en niet te veel aan te schaffen.
Dode huisdieren
Dode huisdieren mag je, met uitzondering van kippen, in de tuin begraven op een diepte van minimaal 75 cm. Daarnaast zijn er begraafplaatsen en crematoria voor dieren of kun je ze bij de dierenarts achterlaten. De dierenarts geeft ze aan een desctructiebedrijf die ze verbrandt voor energie. Kippen mogen alleen naar een destructiebedrijf vanwege het risico op de verspreiding van ziektes.

Tips voor honden en katten
Veruit de belangrijkste factor om milieuvriendelijk voor je hond of kat te zorgen is het voer. Daarnaast zijn de algemene tips ook van belang.
Voer
Honden- en kattenvoer bestaat uit ongeveer één derde vlees en de rest zijn granen of andere plantaardige producten. Voor katten is vlees zelfs essentieel voor hun gezondheid. Dit kan een grote impact hebben op het klimaat, maar met de volgende tips wordt de impact minimaal:
-
- Brokjes zijn beter dan natvoer
-
- Restvlees is beter dan spiervlees
-
- Kip is beter dan rund of lam
-
- Geef geen vers vlees
-
- Kies voor voer met een keurmerk
-
- Is volledig plantaardig voer een goed idee?
Honden zijn ook vleeseters, maar kunnen zonder vlees leven. Toch is als je voer met restvlees geeft deze optie zelfs slechter voor het milieu. Er moet namelijk meer verbouwd worden en het restvlees bestaat toch al. Als je om ideologische redenen veganistisch voer aan je hond wilt geven is het nog steeds een optie, maar vraag voor de zekerheid aan je dierenarts of het voor jouw huisdier een goed idee is.
Afval
Vervang de kattenbakvulling op tijd, maar ook niet te vaak. Als je de uitwerpselen er dagelijks uit schept, stinkt het minder snel en gaan de korrels langer mee. Kattenbakkorrels moet je bij het restaval doen. Ook hondenpoep kun je met het met zakje en al in de afvalbak gooien.
Soms hebben honden en katten geneesmiddelen nodig, maar meestal zijn deze niet zo slecht voor het milieu.

Tips voor zangvogels, knaagdieren en kippen
Zangvogels, hamsters, konijnen, muizen, cavia’s, ratten, en kippen zijn veel milieuvriendelijkere huisdieren omdat ze plantaardig voer eten, waarvan een groot percentage bijproducten zijn die niet geschikt zijn voor mensen. Voor die bijproducten hoeft er dus geen extra voedsel geproduceerd te worden.
Wel is het belangrijk dat je niet te veel voer geeft, zodat het overgebleven voer geen ongedierte aantrekt.
Bodembedekking
De bodembedekking van je hok kan het beste van hernieuwbare materialen gemaakt zijn, zoals hooi, stro, hout (met FSC-keurmerk), gerecycled papier, hennep, vlas of maïs. Dit materiaal kan na gebruik ook gewoon in de gft-bak of op de composthoop. Voor de beste bodembedekking voor jouw huisdier kun je kijken op de website van LICG.
Voor zangvogels kun je beter geen schelpenzand gebruiken omdat het een stuk minder milieuvriendelijk is dan andere geschikte bodembedekkers gemaakt van bijvoorbeeld mais of berkensnippers. Schelpenzand kun je ook niet in de gft-bak gooien.

Tips voor vissen
Stroomverbruik
Een tropisch aquarium heeft een zeer groot stroomverbruik. Soms zelfs gelijk aan één derde van het stroomverbruik van een gemiddeld huishouden. Een aquarium met koudwatervissen is daardoor veel milieuvriendelijker omdat je het niet hoeft te verwarmen. Toch kun je ook met tropische vissen flink wat energie besparen met de volgende tips:
-
- Koop een aquarium dat niet te groot is
-
- Zet de temperatuur niet hoger dan nodig is
-
- Dek de bak af zodat minder warmte verloren gaat
-
- Isoleer de achterkant en bodem van het aquarium
-
- Zet het aquarium in een kamer die je al het meeste verwarmt, zoals je huiskamer
-
- Neem energiezuinige led-lampen of een T5-tl-buis met reflector
Aanschaf
Je kunt een aquarium heel goed tweedehands kopen. Zo bespaar je de energie en grondstoffen van een nieuwe. Ook is het goedkoper.
Als je exotische vissen aanschaft komen deze vaak per vliegtuig van ver uit het buitenland. Ze zijn daardoor minder milieuvriendelijk dan soorten die je in Nederland of naburige landen kunt vinden.
– over de schrijver –
Florian Meeuwsen
Compenseer je uitstoot
door bomen te planten
Het is nog nooit zo essentiëel geweest een positieve bijdrage te leveren aan het klimaat. Bomen planten is volgens wetenschappers een van de beste manieren om klimaatverandering tegen te gaan. Dus word vandaag nog CO2-neutraal!