Lokaal en seizoensgebonden

Onze voorouders deden niet anders: lokaal en seizoensgebonden eten! Dat is vrijwel altijd het beste voor het milieu. Het milieuvriendelijkste eten wordt lokaal en in het seizoen geteeld op een akker of in een kas die weinig (groene) energie verbruikt. Op deze manier voorkom je vervuilende vluchten en lange boottochten om het te vervoeren. 

Inhoud

TIP

Als je 5 bomen per maand plant krijg je gratis toegang tot onze handige EcoGids met alle essentiële info om milieubewust te eten.

Hoe koop je lokale en seizoensgebonden producten?

In de supermarkt

In de supermarkt vind je de oorsprong van een product op de verpakking of het etiket. Dit vertelt je niet hoe het vervoerd is, maar je kunt ervan uitgaan dat als het hier of in nabije landen geproduceerd is, het per vrachtwagen en soms per boot vervoerd is. Dit is een stuk milieuvriendelijker dan het vliegtuig.

Wat je ook niet kunt zien aan het etiket is of het in een sterk verwarmde kas of op een akker geproduceerd is. Daarom is het verstandig een groente- en fruitkalender te volgen. Als het product lokaal (of in een van onze buurlanden) geproduceerd is en op deze kalender staat, dan weet je zeker dat het milieuvriendelijk is!

Op de markt of bij de boer

Als een product op de markt wordt verkocht betekent dat niet altijd dat het uit Nederland komt. Vraag het daarom voor de zekerheid na als de oorsprong niet duidelijk is. Kijk voor de zekerheid op de groente- en fruitkalender of nog of het in het seizoen is, zodat het niet uit een sterk verwarmde kas komt.

Je kunt ook bij sommige boeren direct producten kopen. Dan weet je zeker waar het vandaan komt en hoe het geproduceerd is.

Groente- en fruitkalender

Om te weten welke producten in het seizoen zijn kun je deze gids gebruiken:

De groente- en fruitkalender is inbegrepen in de EcoGids

Wanneer kun je beter geen lokale producten kopen?

Als een product in een ander land verantwoord op een akker verbouwd kan worden en naar Nederland per boot of vrachtwagen vervoerd wordt, dan is dit beter voor het milieu dan dat het in een sterk verwarmde kas in Nederland wordt geproduceerd. Tenminste, totdat de kassen met 100% duurzame energie verwarmd worden, wat nu nog zeker niet het geval is.

Is een product dat niet lokaal geproduceerd wordt kwetsbaar en/of kort houdbaar? Dan wordt het vaak per vliegtuig uit warmere landen vervoerd. Dit is meestal vervuilender dan dat het in Nederland in een sterk verwarmde kas geteeld wordt. Kies in dat geval wel voor lokaal.

TIP

Als je 5 bomen per maand plant krijg je gratis toegang tot onze handige EcoGids met alle essentiële info om milieubewust te eten.

– over de schrijver – 

Florian Meeuwsen

Florian Meeuwsen

Florian Meeuwsen behaalde zijn master Global Health aan de Universiteit van Maastricht. Na zijn studie werkte hij enkele jaren als project manager bij ELIV in Taipei, een organisatie gericht op het verhelpen van armoede en sociale problemen in kleinere lokale gemeenschappen in Azië. Daar raakte Florian steeds meer geïnteresseerd in de relatie tussen de mens en de aarde en de impact van klimaatverandering. Uit die combinatie van studie, werkervaring en de wens een positieve bijdrage te kunnen leveren aan het tegengaan van de klimaatverandering, ontstond Alive to Earth.

Compenseer je uitstoot
door bomen te planten

Het is nog nooit zo essentiëel geweest een positieve bijdrage te leveren aan het klimaat. Bomen planten is volgens wetenschappers een van de beste manieren om klimaatverandering tegen te gaan. Dus word vandaag nog CO2-neutraal!

Log in en lees het artikel

Fijn dat je terug bent!

  Je gegevens zijn veilig