Voedselverspilling

In Nederland verdwijnt per jaar 700 miljoen kilo goed voedsel in de afvalbak. Dit komt overeen met 3,5% van de totale jaarlijkse uitstoot van broeikasgassen van consumenten en kost de gemiddelde Nederlander €140,- per jaar1. Volg daarom de volgende stappen om verspilling te voorkomen:

Inhoud

TIP

Als je 5 bomen per maand plant krijg je gratis toegang tot onze handige EcoGids met alle essentiële info om milieubewust te eten.

Check je voorraad. Wat moet eerst op?

Als je op de hoogte bent van wat je nog in voorraad hebt, wordt de kans kleiner dat goed eten verpietert. Het helpt om een overzichtelijke indeling te maken van je koelkast en kort houdbare producten vooraan te leggen.

Maak een planning en boodschappenlijstje.

Te veel inkopen is een van de belangrijkste oorzaken van voedselverspilling. Als je plant wat je gaat kopen ben je minder vatbaar voor alle verleidingen en marketing die je tegenkomt in de supermarkt. Zo koop je weloverwogen. 

Kijk eerst of er nog iets is in je koelkast wat op moet en verwerk het eventueel in een recept. Plan vervolgens wat je wilt eten in de komende dagen. Ga voor verse producten meerdere keren per week naar de winkel, zodat er minder kans is dat ze verpieteren en je ze niet weg hoeft te gooien.

Tip: Vermijd het naar de winkel gaan wanneer je trek hebt en doe het bijvoorbeeld net na een maaltijd. Zo doe je minder impulsaankopen. 

Koop slim in

Koop in de winkel niet meer dan dat je op zult maken. De meeste voordeelverpakkingen zijn beter voor het milieu, maar koop ze alleen als je zeker weet dat je ze ook op kunt maken voor de houdbaarheidsdatum. 

Gesneden groenten gaan minder lang mee dan ongesneden groenten. Gebruik voorgesneden groenten daarom alleen voor de komende paar dagen. Groenten uit pot en blik gaan nog langer mee dan ongesneden groenten, dus die kun je gebruiken als je nog onverhoopt verder vooruit moet inkopen.

Ga voorzichtig om met kwetsbare producten bij het vervoeren. Zacht fruit en groente verpietert bijvoorbeeld sneller als het beschadigd of gekneusd is. 

Diepvries- en gekoelde producten kun je het beste het laatste in je winkelwagentje doen. Vervolgens kun je ze in een koeltas meenemen en ze bij thuiskomst direct in je koelkast of vriezer leggen. Zo warmen de producten zo min mogelijk op en blijven ze langer houdbaar.

 

Kook precies genoeg.

Als je te veel kookt is de kans groot dat je de restjes later weg moet gooien, kook daarom precies genoeg door aanbevolen portiegroottes te volgen en een goede inschatting te maken van hoeveel er gegeten gaat worden. 

Het helpt om de juiste porties af te menten met een kopje, mok, weegschaal of maatbeker. Houd hierbij ook rekening met grote en kleine eters. Weet je niet zeker of je wel genoeg kookt? Kook dan meer van iets wat je goed kunt bewaren.

Je kunt de volgende hoeveelheden aanhouden per persoon bij het koken:

Type

Volwassen man

Volwassen vrouw

Kind

Aardappelen

250 g

200 g

75 - 150 g

Pasta (droog)

125 g

100 g

25 - 50 g

Rijst (droog)

100 g

75 g

30 - 60 g

Groenten

200 g

200 g

75 - 150 g

Vlees(vervanger)

100 g

100 g

40 - 85 g

Er wordt er hierbij vanuit gegaan dat je aardappelen, pasta óf rijst eet.

Gebruik je zintuigen bij de THT datum.

De THT (tenminste houdbaar tot) datum is slechts een voorzichtige richtlijn van de fabrikant, kijk, ruik en proef daarom eerst voor je iets weggooit. De TGT (te gebruiken tot) datum is wel een uiterste consumptie datum voor kort houdbare producten.

De volgende producten kun je nog prima gebruiken na de THT datum:

Type ongeopend product

Periode eetbaar na THT datum

Broodbeleg zoals hagelslag en pindakaas

Enkele maanden

Chips en koekjes

Enkele maanden

Soepen, sauzen en groente in glas

Enkele jaren

Groente en soep in blik

Enkele jaren

Thee, rijst en gedroogde pasta

Enkele jaren

Frisdrank

Enkele jaren

Jam en andere zoetigheid in glas

Enkele jaren

Zet je koelkast op 4ºC.

4ºC is de ideale temperatuur om voedsel te bewaren in de koelkast, toch is slechts 18% van de koelkasten zo ingesteld7. Je kunt de temperatuur meter door een thermometer 24 uur lang in een bakje water in de koelkast te zetten. 

De temperatuur is het koudst waar de koeling zit (soms boven, soms in de achterwand). Vlees en vis kun je het beste op de koudste plek leggen. Dranken kun je prima op een minder koude plek leggen, zoals in de deur. Zet je gekoeldeproducten wanneer je ze gebruikt wel zo snel mogelijk weer terug in de koelkast, zodat je ze zo lang mogelijk kunt bewaren.

De temperatuur van je vriezer kun je instellen op basis van waar je hem voor wilt gebruiken. Op je vriezer vind je zeer waarschijnlijk sterren die de temperatuur aangeven. Hoe meer sterren, hoe lager de temperatuur en hoe beter je dingen kunt bewaren:

Aantal sterren en temperatuur

Geschikt om

* = -6°C

ijsblokjes te maken en diepvriesproducten enkele dagen te bewaren.

** = -12°C

diepvriesproducten één a twee weken te bewaren en roomijs één dag.

*** = -18°C

diepvriesproducten 3 maanden te bewaren en roomijs één maand.

**** = -24°C tot -40°C

zelf producten in te vriezen.

Weet waar je eten het best bewaart.

Je kunt voedsel langer bewaren als je de juiste voorschriften volgt. Over het algemeen geldt dat je ongeopende producten zo kunt bewaren zoals ze dat in de supermarkt doen. Een uitzondering hierop zijn eieren, deze kun je beter in de koelkast bewaren. Om alle producten zo goed mogelijk te bewaren vind hier het bewaaradvies van meer dan 2000 producten en kun je de onderstaande voorschriften volgen.

Tropisch fruit, paprika, tomaten en aubergine kunnen bijvoorbeeld beter buiten de koelkast bewaard worden, anders treedt er koudebederf op. Maar zet een schaal met fruit of met tomaten nooit in direct zonlicht. Als je er een stuk af hebt gesneden kun je het nog een dag in de koelkast bewaren. Andere groenten en fruit kunnen echter beter altijd in de koelkast bewaard worden. 

Aardappelen, kolen (rode-, witte- en savooiekool) en knolgroenten (knolselderij, koolraap) kun je het beste niet in de koelkast, maar op een koele donkere plek bewaren. Als het (af)gesneden is, kun je het wel beter in de koelkast bewaren.

Restjes kun je nog 2 dagen in een goed afgesloten bewaarbakje in de koelkast bewaren. Zo komt er geen lucht bij en bederft het minder snel. Kijk daarom elke dag even of je nog restjes hebt en je ze op kunt maken.

Als op een verpakking staat ‘na openen gekoeld bewaren’, kun je dit product enkele dagen in de koelkast bewaren. Producten op olie (zoals zongedroogde tomaatjes), zure producten (zoals augurken) en jam kun je na opening nog enkele weken in de koelkast bewaren.

TIP

Als je 5 bomen per maand plant krijg je gratis toegang tot onze handige EcoGids met alle essentiële info om milieubewust te eten.

– over de schrijver – 

Florian Meeuwsen

Florian Meeuwsen

Florian Meeuwsen behaalde zijn master Global Health aan de Universiteit van Maastricht. Na zijn studie werkte hij enkele jaren als project manager bij ELIV in Taipei, een organisatie gericht op het verhelpen van armoede en sociale problemen in kleinere lokale gemeenschappen in Azië. Daar raakte Florian steeds meer geïnteresseerd in de relatie tussen de mens en de aarde en de impact van klimaatverandering. Uit die combinatie van studie, werkervaring en de wens een positieve bijdrage te kunnen leveren aan het tegengaan van de klimaatverandering, ontstond Alive to Earth.

Compenseer je uitstoot
door bomen te planten

Het is nog nooit zo essentiëel geweest een positieve bijdrage te leveren aan het klimaat. Bomen planten is volgens wetenschappers een van de beste manieren om klimaatverandering tegen te gaan. Dus word vandaag nog CO2-neutraal!

Log in en lees het artikel

Fijn dat je terug bent!

  Je gegevens zijn veilig