Studies hebben aangetoond dat alleen al het zien van bomen stress vermindert, je sneller helpt genezen, ADHD-symptomen vermindert, je een veiliger gevoel geeft, je focus verbetert en je aandacht herstelt1. Maar waarom werkt het? De antwoorden op deze vraag liggen in onze oeroude evolutionaire geschiedenis en verklaren zelfs waarom bepaalde bomen betere effecten op ons hebben dan andere:
Lang voordat we tot mensen evolueerden, begon onze relatie met bomen. Onze verre voorouders, de apen op de savannes van Afrika, hadden een intieme relatie met bomen. Het was hun leefgebied. Bomen voorzagen in eten, spelletjes, educatie en waren vooral een veilige plek in tijden van gevaar. De apen die tijd in of bij bomen doorbrachten, overleefden beter, dus evolueerden ze om van nature tot ze aangetrokken te zijn en zich bij bomen veiliger te voelen. Dit zorgde bij primaten voor een stressverlagend effect bij het zien van bomen.
Toen apen evolueerden tot de vroege mensen, brachten ze minder tijd door in bomen, maar bomen bleven belangrijk voor de overleving. Ze waren een signaal voor de aanwezigheid van voedsel en water en waren later behulpzaam bij het maken van vuur, gereedschap en onderdak.
Terwijl bomen nog steeds net zo essentieel zijn voor onze zuurstof en overleving, is de relatie nu veranderd. De meesten van ons zijn in het dagelijks leven niet langer op een directe manier afhankelijk van bomen om te overleven. De positieve psychologische en hormonale reactie op het zien van een boom leeft echter nog steeds in ons en is in de loop van de tijd niet veel veranderd. Onderzoek toont aan dat zelfs zodra we een aangename kleur groen zien, onze stressniveaus dalen en als we bomen zien dalen ze zelfs nog meer1.
Niet alle bomen creëren hetzelfde effect bij ons. Onderzoek toonde aan dat de soorten bomen die het meest hebben bijgedragen aan onze overleving in de afgelopen millennia, bij ons de meest positieve respons opleveren1. We beoordelen ze ook als mooiste. Dit zijn de optimale eigenschappen van bomen die een positieve respons opriepen in onderzoek waarbij mensen de verschillende soorten te zien kregen:
1. De boom moet breed, niet te hoog en relatief gemakkelijk te beklimmen zijn, net als de acacia-tortilis. Dit is de boom die het meest lijkt op de boom op de savannes in Afrika waar we een groot gedeelte van onze evolutie doorbrachten, die ons hielp beter beschermd te zijn tegen roofdieren1.
2. De bomen moeten zich in een overlappende groep bevinden, dus geen enkele boom in een veld of bomen die ver uit elkaar staan. Op deze manier konden de mensapen van de ene naar de andere slingeren en gevaar gemakkelijker vermijden.
3. De bomen en planten mogen niet te dicht begroeid zijn zodat gevaarlijke roofdieren zich er gemakkelijk in kunnen verstoppen. Een te dicht bladerdak kan een gevoel van angst opwekken.
Door ons bomen voor je te laten planten in Tanzania om je CO2-uitstoot te compenseren, krijg je ook toegang tot het programma ‘In harmonie op aarde’ waar je steeds meer leert over hoe je de meest milieuvriendelijke keuzes in het leven kunt maken. Bestel dus nu uw bomen: