In westerse diëten zorgt zuivel voor bijna een derde van de CO2-uitstoot1, maar alternatieve, plantaardige melksoorten worden steeds populairder en zijn bijna overal verkrijgbaar. Fantastisch voor de 65% van de wereldbevolking die lactose-intolerant is2, maar maakt het ook voor het milieu uit welk type melk je kiest?
Als we amandel-, koe-, rijst-, soja- en havermelk vergelijken, is er geen duidelijke winnaar voor het milieu, maar er is zeker één duidelijke verliezer: koemelk. Voor alle belangrijke milieuaspecten (broeikasgassen, landgebruik, watergebruik en eutrofiëring) is het slechter dan plantaardige melk:
No Data Found
No Data Found
No Data Found
No Data Found
De milieu-impact van een liter verschillende soorten melk3
Dus als je op zoek bent naar het type melk dat het beste voor het milieu is, ga dan gewoon voor de plantaardige melk die je het lekkerst vindt.
Het is waar dat er veel bos is gekapt om soja te produceren, maar 77% van deze soja wordt gebruikt als veevoer, 3,8% wordt gebruikt voor de industrie, 13,2% als olie voor verschillende doeleinden en slechts 7% is voor directe menselijke consumptie, zoals in tofu en sojamelk 4. Voor de productie van soja voor menselijke consumptie is er dus geen verdere ontbossing nodig als de zuivel- en vleesconsumptie afneemt.
Hoewel we ons voedsel idealiter lokaal kopen, heeft het transport van melk uit een ander land relatief veel minder impact op het milieu dan wat voor soort melk het is. Met andere woorden, het is beter voor het klimaat om amandelmelk uit een ander land te halen, dan koemelk van een boerderij in de buurt.
Er zijn veel verschillen in de manier waarop melkkoeien worden behandeld op boerderijen over de hele wereld. Sommige zitten hun hele leven opgesloten in kleine ruimtes, sommige kunnen vrij rondrennen over grote grasvelden. Maar pijn en lijden zijn bijna onvermijdelijk als een boer melk probeert te produceren tegen een concurrerende prijs, zelfs als het biologisch is. Hier zijn een paar redenen voor:
Aangezien bijna tweederde van de mensen lactose niet goed kan verteren, kan plantaardige melk gezondheidsvoordelen bieden, simpelweg omdat het lactosevrij is.
Maar er zijn meer verschillen: koemelk bevat meer calorieën en eiwitten dan plantaardige melk. Koemelk bevat bijvoorbeeld 3,4 gram eiwit per 100 ml, terwijl amandelmelk 0,5 gram bevat. Dus als melk een belangrijke eiwitbron voor je is, kun je overwegen meer andere soorten eiwitten te eten of je arts/diëtist om advies te vragen.
Koemelk bevat ook een paar mineralen en vitamines zoals B12 die plantaardige melk van nature niet heeft. En plantaardige melk bevat sommige die koemelk niet heeft, zoals vitamine E in amandelmelk. Plantaardige melk is echter vaak verrijkt met deze vitamines en mineralen, zodat je ze niet mist.
Een ding om op te letten is dat sommige plantaardige melksoorten gezoet zijn. Maar als je liever voor een wat gezondere optie gaat, is er vrijwel altijd een ongezoet alternatief.
Alle plantaardige melksoorten smaken een beetje anders, zelfs als ze hetzelfde type zijn. Dus probeer er gewoon een paar om te zien welke je het lekkerst vindt. Het kan ook zijn dat je voor koffie een bepaalde soort lekker vindt, maar voor andere situaties een heel andere soort.
Door ons bomen voor je te laten planten in Tanzania om je CO2-uitstoot te compenseren, krijg je ook toegang tot het programma ‘In harmonie met de aarde’ waar je nog meer leert over hoe je de meest milieuvriendelijke keuzes kunt maken. Bestel dus nu jouw bomen: